Cara Buka Akaun Bank Islam Online Guna App BE U

Bank Islam merupakan antara bank terbesar di Malaysia yang mempunyai banyak cawangan dan ATM di seluruh bAndar. Selain itu, Bank Islam mempunyai aplikasi perbankan mudah alih bernama BE U yang memudahkan pelanggan menjalankan pelbagai transaksi kewangan melalui telefon/smartphone.

Salah satu ciri yang terdapat dalam aplikasi BE U ialah fungsi untuk membuka akaun Bank Islam baru secara online. Jika Anda belum mempunyai akaun BE U, Anda boleh memuat turun aplikasi BE U dari Google Play Store atau App Store.

Sekiranya Anda ingin membuka akaun Bank Islam melalui apps BE U, Anda boleh ikuti langkah-langkah dibawah ni.

Cara Buka Akaun BE U Bank Islam

Untuk membuka akaun Bank Islam guna aplikasi Be U, Anda hanya perlu ikuti sahaja step berikut.

  1. Pertama sekali, setelah Anda muat turun dan buka apliaksi Be U, pada laman ini, tekan pada butang Proceed yang terletak dibawah.
    Cara Buka Akaun BE U Bank Islam via App
  2. Kemudian, tekan pada butang Register untuk mula mendaftar.
    Be U menawarkan pengguna akaun simpanan yang membenarkan baki sifar, fungsi pindahan dana dan ciri Nest yang membantu pengguna menabung untuk matlamat tertentu. Antara fungsi yang bakal diperkenalkan termasuklah deposit bertempo, pasaran gig, kad debit, pengurusan kewangan peribadi, pembiayaan mikro, takaful mikro dan bank lagi. Untuk pengetahuan Anda, pembukaan akaun Be U tidak melibatkan sebarang caj.
  3. Pada laman ini pula, tekan pada 3 bulatan tersebut sebagai tAnda persetujuan dengan terma dan syarat dari aplikasi ini.
  4. Sekiranya sudah selesai, tekan butang Proceed dibawahnya.
    Be U menawarkan pengguna akaun simpanan yang membenarkan baki sifar, fungsi pindahan dana dan ciri Nest yang membantu pengguna menabung untuk matlamat tertentu. Antara fungsi yang bakal diperkenalkan termasuklah deposit bertempo, pasaran gig, kad debit, pengurusan kewangan peribadi, pembiayaan mikro, takaful mikro dan bank lagi. Untuk pengetahuan Anda, pembukaan akaun Be U tidak melibatkan sebarang caj.
  5. Seterusnya, pada bahagian ini, Anda hanya perlu menjawab atau isikan beberapa pertanyaan dan maklumat yang diminta seperti nama, nombor telefon, emel, kata laluan dan soalan keselematan.
  6. Selepas itu, ia memberi Anda pilihan yang diminta seperti nama, nombor telefon, emel, kata laluan dan soalan keselamatan.
    Cara Buka Akaun BE U Bank Islam via Applications
  7. Selepas itu, ia memberi Anda pilihan untuk log masuk menggunakan biometrik atau pun dengan kata laluan tadi.
  8. Akhir sekali, ia akan paparkan status pembukaan akaun tersebut.
    Cara Buka Akaun BE U Bank Islam via Applications
  9. Selepas ini, Anda boleh menggunakan aplikasi Be U seperti biasa.
Tutorial Lainnya:  Cara Tukar Plan Celcom Xpax, Gold dan Platinum

Dengan membuka akaun baharu melalui aplikasi BE U, Anda boleh memiliki akaun bank tanpa perlu terus ke cawangan bank. Selain itu, Anda juga boleh membuat transaksi kewangan secara online.

Sekiranya Anda nak bank in duit ke akaun BE U Bank Islam, Anda boleh ikuti step dalam artikel cara transfer duit ke akaun BE U Bank Islam.

Tutorial Lainnya:  Cara Tukar Kad CIMB Online ATM Expired Tamat Tempoh

Soalan Lazim

Mungkin pertanyaan dan jawapan berikut ni boleh membantu Anda selesaikan masalah.

1. Saya nak tanya macam mana saya nak bukak akaun baru bagi saya pekerja buruh kasar je, sebab saya ada cuba diorang cakap saya tak dapat bukak akaun sebab saya tak kerja kerajaan?

Anda boleh buka akaun secara online, sila muat turun dan instal aplikasi BE U lepas tu buat pendaftaran.

Tutorial Lainnya:  Cara Ubah Limit Transaksi Bank Rakyat di ATM / Online

2. Kalau takde acc bank peribadi (contoh acc: Maybank, BSN, CIMB) boleh tak buka acc Bank Islam?

Tak boleh, kena ada akaun bank lain atas nama sendiri sebab nak guna bank tu untuk deposit.

3. Saya nak guna app ni, tapi saya dah ada Bank Islam dan online banking juga untuk Bank Islam, lepas tu macamana nak guna app ni?

App ni untuk pengguna Be U je. Kalau pengguna Bank Islam kena guna app GO by Bank Islam.

4. Apa beza app Be U dengan Go Bank Islam?

Go by Bank Islam untuk pengguna yang buka akaun di bank. Be U untuk pengguna yang buka akaun online.

5. Kad bank tu dapat macam mana, kena pergi bank ke?

Buat masa sekarang tak dapat kad, mungkin lepas ni akan dapat kad.

Leave a Comment