Cara Transfer Duit Ke Luar Negara Guna Maybank2u

Transfer duit ke luar negara adalah proses menghantar wang dari bank di Malaysia ke bank di negara lain contoh Indonesia. Transfer duit ni boleh dilakukan untuk berbagai tujuan, seperti pembayaran hutang, pembayaran yuran, atau menghantar wang kepada keluarga atau rakan di luar negara.

Salah satu cara untuk transfer duit ke luar negara adalah dengan menggunakan online banking Maybank2u. Perkongsian kami kali ini tentang cara untuk transfer duit ke luar negeri dengan menggunakan Maybank2u.

So kepada Anda yang ingin membuat pindahan wang dengan menggunakan akaun Maybank2u Anda, Anda boleh follow step yang akan kami tunjukkan dalam artikel kami kali ini, kami harap artikel ini dapat membantu Anda.

Cara Transfer Duit Ke Luar Negara Guna Maybank2u

Untuk tutorial kali ini, kami akan gunakan website Maybank2u, tapi sebenarnya Anda boleh saja menggunakan aplikasi Maybank2u. Sebabnya step yang akan Anda gunakan untuk website Maybank2u dia sama sahaja untuk aplikasi Maybank2u.

Jadi, kalo Anda yang nak membuat pindahan menggunakan aplikasi Maybank2u, Anda boleh juga follow step yang kami tunjukkan dalam artikel ini.

  1. Untuk permulaan, Anda perlu login akaun Maybank2u Anda (https://www.Maybank2u.com.my), seperti biasa Anda masukkan Username, kemudian klik Login.
  2. Kemudian masukkan pula Password, seterusnya Anda klik Login.
  3. Oke, lepas Anda dah login akaun Maybank2u Anda. Pada tampilan Maybank2u portal untuk kita membuat pemindahan wang, Anda perlu klik pada bahagian Transfer.
  4. Seterusnya dibahagian transfer tu Anda perlu pilih Overseas.
  5. Dan pada bahagian new transfer ni, Anda perlu pilih negara yang Anda ingin untuk membuat pindahan wang. Contohnya bila Anda nak transfer ke thailand, dan disini Anda perlu pilih Thailand, ataupun sekiranya Anda nak transfer ke indonesia Anda perlu pilih Indonesia.
  6. Lepas Anda dah pilih negara untuk membuat pindahan, Anda perlu masukkan Jumlah Wang Anda nak transfer.
  7. Lepas tu Anda perlu pilih Mata Wang negara tersebut. Lepas dah pilih Mata Wang untuk negara tersebut, Anda perlu klik Compare.
    Cara Transfer Duit Ke Luar Negara Guna Maybank2u via Online Banking
  8. Ini untuk Anda tahu, berapa jumlah wang yang akan Anda transfer dalam bentuk mata wang tersebut.
  9. Lepas tu dekat bahagian bawah, akan ada 3 kaedah untuk membuat pindahan wang.
  10. Kaedah yang pertama iaitu Telegraphic Transfer, Western Union, dan juga Direct Visa.
  11. Setiap kaedah ni dia mempunyai kelebihan masing-masing, dan Anda bebas untuk memilih mana-mana kaedah yang Anda rasa sesuai.
  12. Untuk caj perkhidmatan Telegraphic Transfer lebih murah berbanding dengan Western Union.
    Cara Transfer Duit Ke Luar Negara Guna Maybank2u via Online Banking Portal
  13. Tapi telegraphic transfer ni dia mengambil masa yang lama, 1 hingga 3 hari bekerja manakala Western Union tempo pindahan dia adalah instant ataupun segera.
  14. Lepas tu untuk Western Union ni yang terbaiknya Anda boleh direct dapat cash.
    Cara Transfer Duit Ke Luar Negara Guna Maybank2u via Banking Portal
  15. So, Anda pilihlah kaedah mana yang Anda rasa sesuai. Contoh yang akan kami tunjukkan artikel ini, kami akan menggunakan Western Union. So, Anda klik pada Western Union
  16. Lepas tu Anda perlu masukkan semua maklumat Anda iaitu maklumat penghantar. Ada sesetengah maklumat di isi secara automatik, so Anda semak sahaja maklumat tersebut.
  17. Lepas Anda dah semak isi semua maklumat Anda, Anda perlu pula isi maklumat penerima.
  18. Anda perlu masukkan Nama, Nombor Telefon, Aamat, Nombor ID, dan juga tarikh lahir.
    Cara Transfer Duit Ke Luar Negara Guna Maybank2u via Banking Online Website
  19. Lepas Anda dah siap isi semua maklumat tersebut, Anda perlu isi pada transfer Details.
  20. Lepas tu Anda perlu pilih tujuan Anda nak membuat pindahan. Seterusnya Anda dah isi kesemua maklumat tersebut, Anda perlu klik pada Bulatan Kecil. Dan akhir sekali Anda perlu klik Transfer.
    Cara Transfer Duit Ke Luar Negara Guna Maybank2u via Online Website
  21. Lepas tu Anda perlu sahkan transaksi Anda. Untuk sahkan transaksi ini ada sesetengah akaun dia masih lagi menggunkan SMS TAC.
  22. So, Anda perlu klik Request SMS TAC, ataupun macam kami menggunakan Secure2u.
    Cara Transfer Duit Ke Luar Negara Guna Maybank2u via Internet Banking
  23. So, kami akan klik pada Secure2u. Dan Anda boleh teruskan dengan step yang seterusnya iaitu step-step transaksi sama ada berjaya ataupun tak berjaya..
  24. Lepas tu Anda juga boleh print resit transaksi yang Anda buat tadi.
  25. So, langkah yang seterusnya Anda dah pun berjaya membuat pindahan ke negara yang nak buat pindahan tu. Nanti Anda dan penerima Anda yang berada di negara indonesia akan menerima SMS kod daripada pihak Western Union.
  26. So, lepas Anda dah terima SMS daripada pihak Western Union mereka bolehlah ke pejabat Western Union ataupun ke pejabar pos untuk mengambil ataupun untuk mengeluarkan wang yang dah Anda pindahkan tadi.
  27. Selesai.
Tutorial Lainnya:  Cara Login Public Bank Online

Kalau Anda nak tahu step cara daftar Maybank2u, kami dah kongsi dalam artikel sebelum ni ye.

Soalan Lazim

Di bawah ni adalah beberapa soalan dan jawapan mengenai transfer wang ke luar negara.

1. Kalau saya nak transfer ke business company, yang untuk sub purpose tu ke pilih apa ya?

Pilih good & service payment/commercial transaction ya.

Tutorial Lainnya:  Cara Semak Baki Celcom Prepaid 28882 Cepat Mudah

2. Saya nak tanya nak guna app tu kena ada akaun Maybank ke macam mana kalau bukan pengguna Maybank?

Iya betul kena ada akaun maybank, bagi yang tak de akaun maybank Anda boleh guna aplikasi MAE.

3. Nak tanya jika orang tu kata pemindahan wang ni kita kena bayar sesuatu bayaran seperti 500 untuk merubah mata wang dari USD ke RM apakah itu betul atau bohong?

Tutorial Lainnya:  Cara Tukar Password Unifi Dan Streamyx

Yang tu kami tak pasti pulak Anda, kami rasa elok Anda call maybank ye untuk Anda dapatkan kepastian.

Leave a Comment