Check Sejarah Transaksi Bank Rakyat Secara Online

Sejarah transaksi ialah rekod transaksi yang berlaku dalam akaun, dalam bentuk aliran wang masuk dan keluar. Apabila pelanggan check sejarah transaksi, bank akan memaparkan rekod transaksi yang masuk atau keluar dari akaun.

Boleh dikatakan, sejarah transaksi merupakan salah satu ciri atau perkhidmatan yang disediakan oleh pihak bank untuk keperluan pelanggan. Dengan menyemak sejarah transaksi, pelanggan boleh melihat semua rekod transaksi kewangan yang telah berlaku dalam akaun simpanan mereka.

Untuk perkongsian kali ini kami akan share cara-cara semak baki akaun Bank Rakyat dan juga cara menyemak sejarah transaksi ataupun transaction history untuk Bank Rakyat so jom kita kebahagian tutorial.

Check Sejarah Transaksi Bank Rakyat

So untuk check sejarah transaksi Bank Rakyat Anda perlu mempunyai akaun Bank Rakyat, dan jika Anda dah punya akaun Bank Rakyat jom kita semak tutorial berikut.

  1. Untuk membuat semakan, Anda perlu Login akaun Bank Rakyat Anda.
  2. Dan seperti biasa Anda perlu masukkan Username dan Password lepas tu Anda klik Login.
    Check Sejarah Transaksi Bank Rakyat via Online Banking
  3. Pada paparan utama Portal iRakyat ini, Anda perlu klik pada bahagian Akaun Info.
    Check Sejarah Transaksi Bank Rakyat via Online Banking Portal
  4. Lepas tu Anda pilih pada bahagian Akaun Overview.
    Check Sejarah Transaksi Bank Rakyat via Online Banking Website
  5. Dan seterusnya dia dah pun ada paparan baki akaun Anda. Selain paparan baki akauun Anda, pada skrin juga ada Nombor Akaun Bank Rakyat Anda.
  6. Untuk membuat semakan sejarah transaksi Bank Rakyat, Anda perlu klik pada bahagian Nombor Akaun Anda.
    Check Sejarah Transaksi Bank Rakyat via Online Portal
  7. So Anda klik pada bahagian Transaction History, pada bahagian Transaction History ni Anda boleh pilih tempo sejarah transaksi yang Anda tengok.
  8. Contohnya macam kami, kami nak semak untuk sejarah transaksi bagi 60 hari. So dekat bahagian sini kami akan klik pada Last 60 Days.
    Check Sejarah Transaksi Bank Rakyat via Online Website
  9. So dia akan keluarlah sejarah untuk 60 hari daripada tarikh hari ini sehingga ke tarikh 60 hari kemudian.
    Check Sejarah Transaksi Bank Rakyat via Internet Banking
  10. So dekat sini Anda boleh lah semak sejarah transaksi Bank Rakyat Anda.
Tutorial Lainnya:  Cara Lapor Diri Sebagai Kontak Rapat Covid 19 Online

Seiring dengan perkembangan teknologi, semakan sejarah transaksi bukan sahaja boleh dilakukan melalui kaunter dan ATM. Tetapi ia juga boleh diakses melalui aplikasi perbankan mudah alih dan perbankan internet Bank Rakyat.

Sekiranya Anda perlu tingkatkan limit transaksi Bank Rakyat, Anda boleh baca artikel cara tukar had transaksi Bank Rakyat secara online.

Tutorial Lainnya:  Semak Baki Akaun Affin Bank

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa pertanyaan mengenai sejarah transaksi Bank Rakyat.

1. Macam mana ya nak atasi masalah Failed Transactions Bank Rakyat, sebab saya ada transfer kat orang, tiba-tiba keluar failed transactions, pastu duit yang transfer tiba-tiba hilang, ingatkan dah masuk dalam acc orang yang saya transfer tu, tapi duit tu tak masuk dalam acc orang yang saya transfer tu, macam mana boleh hilang ya?

Tutorial Lainnya:  Cara Transfer Duit TNG Touch n Go ke MAE Maybank

Duit yg Anda masukkan tu status dia adalah floating ya, duit tu akan dipulangkan semula ke akaun Anda selepas 3 hingga 5 hari bekerja.

2. Kalau nak login sebab na tengok balance lalu dia kata “you’re already login” macam mana ye?

Kalau untuk akaun simpanan memang tak de e-statement hanya untuk akaun semasa sahaja ya ada estatement.

3. Ledger balance tu memang tak ia guna ke?

Ledger balance tu ia penyata akaun untuk Bank Rakyat ye, biasanya orang guna yang tu sebagai penyata tapi kalau tak lepas baru diorang ke kaunter.

Leave a Comment